Saturday, June 28, 2008

Plea For Donation

I received this email from my friend, Mohammad Sabri, seeking public donation for a family in dire need of a proper housing. Anyone who would like to, kindly contact either the phone number or the email provided below. On behalf of the family, I thank you and may Allah s.w.t. reward your kindness.


From:
Muhammad Sabri Bin Muhammad Salleh

Salam,
Mohon bantuan sekadar yang terdaya ... boleh berhubung dengan
Ku Azah Ku Mahmud 03 20514341 untuk keterangan lanjut.

Wassalaam.



-----Original Message-----
From: rohayu@pnb.com.my [mailto:rohayu@pnb.com.my]
Sent: Thursday, June 26, 2008 3:38 PM

ni kat malaysia tau bukan filipino,,,,

Dear All

With ref. to the email I sent yesterday, this is their house, “The Khemah”! Sesiapa yang berhajat untuk membantu bolehlah hantar terus kepada En Zamri sendiri. Bagi yang tidak berkesempatan kesana, bolehlah wakilkan kepada saya di Aras 75, Tower 1 dan akan saya serahkan kepada AJK Kebajikan Surau Al-Muhsinin PETRONAS untuk diserahkan kepada En Zamri. Silalah forwardkan mail ini kepada para dermawan yang lain.

Terima kasih.



Assalamualaikum wrb,

Tuan/puan yang yang budiman dan prihatin,

Anak perempuan saya murid Tahun 5 (5 Iltizam) SRK Taman Melawati 2 selalu balik menceritakan tentang kisah sedih kawan sekelas dia yang terpaksa duduk dalam ‘khemah’ kerana tiada rumah setelah rumah setinggannya di robohkan. Mula- mula saya tidak berapa ambil kisah kerana anggapan saya manala ada di kawasan Ulu Klang/Melawati keluarga Melayu sebegitu susah, sekurang-kurangnya ada rumah. Tetapi cuti minggu lepas, saya telah dibawa sendiri oleh anak saya untuk melihat khemah dan keadaan keluarga tersebut di Ulu Klang bertentangan dengan Zoo Negara.

Memang amat menyedihkan sekali keadaan keluarga ini, En Zamri seorang guard di Puncak Niaga Klang gate, mempunyai 5 orang anak (15,14,11, 6 & 4tahun) memang tinggal dalam khemah dhaif (sebesar partition Manager kat PETRONAS) tanpa elektrik dan cuma bilik air buatan sendiri. Isteri tidak dapat bekerja kerana ada anak kecil 4 tahun walaupun ingin bekerja. Kepada sesiapa yang hendak lihat sendiri khemah keluarga ini boleh Nampak dari Highway MRR2 – Arah Ampang ke Taman Permata , selepas PETRONAS Hulu Kelang 2, berdekatan bus station ada sign board untuk U TURN ke Zoo Negara.

Menurut En Zamri rumah setinggan mereka di Batu 8 Hulu Klang telah dirobohkan 3 tahun lalu dan mereka telah membeli rumah kos rumah tetapi hingga sekarang tidak siap- siap. Keluarga lain mampu untuk buat rumah ditempat lain tapi beliau belum mampu untuk buat pondok sekalipun walaupun ada plan untuk buat ‘pondok sementara’ di tapak khemah itu…saya ada nampak sedikit kayu recycle terkumpul. Semasa kempen pilihanraya ada ada politician berjanji untuk bantu tapi diam begitu saja. Beliau dirikan khemah di situ kerana dekat sekolah dan keempat empat anak bersekolah di Melewati dapat jalan kaki ke sekolah saja. Menurut anak saya akhir-akhir ni dengan cuaca yang tak menentu, anaknya selalu demam dsb.

Saya juga telah bertanya macamana kami boleh bantu dia sekeluarga. Kalau ada rezeki dia cuma mahu dirikan pondok tempat bertuduh dengan harapan rumah kos murah mereka siap, tapi beliau keberatan untuk memberitahu saya kosnya. Setelah didesak beliau beritahu rumah Indon depan rumah dia kecil tu pun lebih kurang RM 3 ribu juga. Indon pun ada rumah, ini keluarga Melayu, En Zamri orang N9 dan isterinya orang Perak.

Alhamdulilah saya dapat memberitahu kisah keluarga ini pada Hj Zul, AJK Surau PETRONAS dan beliau berjanji akan cuba meminta bantuan ADUN Hulu Klang. Pihak Surau PETRONAS juga telah bermurah hati memberi sumbangan segera RM250. Saya dan suami juga akan cuba ikhtiarkan bantuan lain seperti carikan kerja part time untuk isterinya dsbnya. Menurut En Zamri, sekolah juga memberi bantuan.

Sahabat sahabat yang prihatin, saya mohon bantuan iklas semua kalau boleh kita membantu keluarga ini untuk dirikan ‘pondok’ untuk berteduh…..saya tahu ramai yang bermurah hati untuk memberi sumbangan peribadi , zakat (saya rasa keluarga ini layak mendapat zakat)….atau sebagainya….atau mungkin FOC boleh buat ‘keluarga angkat’ sebagai projek amal jariah kita. Sesiapa yang ingin membantu sila beritahu saya.

Semoga ALLAH membalas amal jariah saudara/i sekelian.

Wassalam.
Ku Azah Ku Mohamad.

6 comments:

Ydiana said...

Salam Shah

I cant believe that this is in Klang Valley. :(

Would this En Zamri has any bank account that we can transfer to? That should be easier for most of us.

How about contacting 'baitulmar' as well. They have millions (if not billions) there.

Kata Tak Nak said...

Sorry mate, the flu and fever is still bugging me and a damn slow connection is of no help either so unable to comment.
This morning doc textes me about the new report on Anwar and that got me up from my 2 days slumber.
the connection is a wee bit better today so thats why I could comment.
As YD said, if there is a bank account number maybe it could help.

cakapaje said...

Wa'alaikumusalam ydiana,

If you were to follow me or the Kelab Perihatin one day, then you would be shocked to see the actual living condition of our people right here in Kuala Lumpur. There are times though, the house may be in good condition, but not the people living in it, that makes one wonder "Where the hell are the baitulmal' people?", that some has even said this "If their idea of helping people is to sit in their office all day long waiting for the poor to come to them, then soon their arse will be larger than the chair they sit on".

As for the bank account, I do not think he has any, but will try to find out.

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Again? Poor you.

Anyway like I mentioned to ydiana, I will try to get the bank account, though I doubt there is any; will update.

Letting the time pass me by said...

What is happenening to our society?

cakapaje said...

Salam Letting The Time...,

I am afraid I am not able to answer the question. Let us just do our best to help one another. But if that picture and story shocked you, know that there's plenty of pictures similar to it. In fact, I had put in an entry on Kampung Berembang sometime late last year.