Sunday, April 20, 2008

Not Just A Mere Child.

I found this video on Anilnetto and was so taken by the content. Please, do watch and listen, then read it at Anil.

13 comments:

acciaccatura said...

so true shah. anak lah yang telah membuka matahati saya. and thats when i learn to say 'we dont need so much to live. just a little food and a lot of love.' inshaAllah.
thank you shah.

cakapaje said...

Salam Accia,

You are most welcome, though I cannot take credit - cuma posting je video tu.

Zawi said...

Shah,
Who says we need development? Development comes with a price, the environment. Bukit Cerakah in Selangor is a classic example of unwanted development.

Kata Tak Nak said...

Accia is so very right. If it is not for children many2 more mariages would simply fall apart. The sense of completeness is there when you have children of your own. Yes their demands are great but they are never a burden. So to touch on Zawi's a little bit, physical development is nothing compared to developing our children into true human being.

Zabs said...

Salam Shah,
Amat bersetuju dengan Accia.
Apa pun Shah, cadangan saya agar anda melawat blog saya untuk dapat sedikit inspirasi untuk generasi akan datang. TQ.

jaflam said...

Salam Shah,
Luv this reminder. If only the greedy hands and minds stop destroying the environment and mankind, this Earth would have been a better place to live.

All we need to do is " Bersederhana dalam segalanya". Stop polluting the Air, Water, Land and MINDS.

cakapaje said...

Salam Pak Zawi,

Lol! If we don't have development, then we will be living in the jungles! But Bukit Cerakah - as you mentioned - is a classic example of unwanted AND greedy development by greedy state officials! The same thing was repeated in Selangor on a smaller scale under the pretext of Muslims needs - cemetary - in a gazetted Natural Reserve, while the original plot were converted for commercial use! InsyAllah, the new administration will bare the case for public knowledge.

cakapaje said...

Salam Cikgu,

I agree with you as well as Accia and Pak Zawi, I do! Children, are the future. We need to guide and love them as in a hadith: Children are like white linen (clean and pure); it is up to us (parents and adults) to shape and colour them.

cakapaje said...

Wa'alaikumusalam Pak Zabs,

Terima kasih, insyAllah saya akan lawati sepertimana selalu saya lakukan :)

cakapaje said...

Wa'alaikumusalam Dato',

Thank you, I love it equally too. And how very apt you mentioned 4 elements instead of just 3. The fourth - mind - is the most important of all before the other 3 can be maintained or cleanse. But in a world of media abuse, it is getting so very hard to do so...sadly.

baez-kun said...

pelbagai masalah enviromensi telah timbul. dari lapisan ozon yang menipis akibat pemanasan global. pencemaran berleluasa. dunia yang didiami telah tidak selamat. banyak haiwan telah pupus. kasihan penguin di kutub misalnya. kasihan ikan2 di tasik. mungkinkah manusia jua pupus kerana enviromensi yang tidak sihat? Pelbagai kanser telah direlasi (related) dengan enviromensi. ini satu contoh sahaja. byk lagi.

anak ini telah sedar. mereka bersuara bercakap tentang generasi masa hadapan.

kita bila lagi?

p/s : utk menutup ozon, satu cara telah dijumpai utk 'menampal' ozon.

cakapaje said...

Salam baez-kun,

Pelbagai perkara yang harus kita sedar mengenai environment ini - ianya tidak boleh dipandang dari satu atau dua perspektif sahaja. Misalan, banyak badan dan juga kerajaan yang menyarankan kitar semula. Namun, apa sebenar yang boleh dikitar dan tidak boleh dikitar, tidak dikaji oleh badan mahupun kerajaan.

Kertas - seperti laungan old newspaper yang adakalanya menghiburkan kita - jika dikitar semula merupakan satu racun yang tidak disedari ramai. Bayangkan, kertas yang dikumpul untuk dikitar semula itu telah dicetak dengan pelbagai warna; lazimnya warna yang dipanggil CMYK - cyan, magenta, yellow dan black.

Maka untuk menyediakan kertas untuk kegunaan semula, ianya mesti 'diputihkan' semula menggunakan bleach. Dan bleach digunakan dengan banyak sekali sehingga ianya akan meracuni bumi dan perairan, termasuklah lautan!

Seharusnya, badan atau kerajaan mengkaji kesemua perkara yang berkait. Atau, kemungkinan besar kesemua itu telah dikaji hanya tidak diberitahu kepada orangramai disebabkan budaya komersial atau lebih senang dipanggil wang ringgit.

Anonymous said...

ModeschmuckEngel die Online-Schatztruhe, voller schmuck thomas sabo detailverliebter „LiebenSachen“ Neben unseren stärksten Marken PILGRIM, thomas sabo shop KONPLOTT, Desigual und NOA NOA gibt`s bei uns noch viel thomas sabo schmuck zu entdecken!Alles was das Frauenherz begehrt. thomas sabo schmuck günstig Hipp,romantisch und verspielt, edel oder glamourös, sabo charm Mode,Schmuck,Taschen,Gürtel und tolle Geschenkideen thomas sabo engelsflügel für Frauen. Immer auf der Suche nach neuen Trends, verwöhnen wir unsere Kunden mit liebevoll ausgesuchten Kleinigkeiten mit thomas sabo schmuck günstig dem gewissen haben Faktor der jedes Frauherz ein klein angebote thomas sabo wenig höher schlagen lässt. Ein Besuch bei angebote thomas sabo armbänder www.liebesache-modeschmuck.de lohnt sich jederzeit. Ganz neu eingetroffen sind die neuen Schmuck Kollektionen Herbst 2010 anhänger kette von Konplott. Miranda Konstandinidou hat sich mal wieder selbst übertroffen. Schauen Sie vorbei und gönnen Sie sich mal wieder was.