Monday, April 21, 2008

To Recycle or Not?

I was replying to a comment on the previous posting regarding recycling, and thought perhaps it would be better for me to write it here as well.

Not all the items we have been told to recycle, are recyclable. I cannot say for most of the items, but I learned from a friend who is in the paper manufacturing business, the process of recycling paper can be more damaging to the environment than the cutting of trees itself. Simply, he mentioned to me, for papers to have a white surface, the recycling process would need to use a large amount of bleach to remove the colours printed on those papers. Once the colours have been removed, only then the papers are sent for the next process.

Well, some may say the felling of trees to produces papers are harmful too. Agreed. But if I am not mistaken, TV3 once showed a documentary of a paper company in Thailand which claims to be environmentally friendly - they do not recycle papers, they recycle trees! Instead of clearing jungles, they replant trees on their huge trek of land for future harvest. I believe many are aware of this company, as many offices use their product in their daily use - Double A; one can check out their website by visiting http://www.doubleapaper.com/en/about/index.asp.
I welcome anyone wanting to add to this topic as it is an important subject.

Regarding my friend in this business, I am most fortunate to have to know him and the company. Without wanting to sound like a racist or nationalist, the company is about the only Malay/Muslim company in this part of the world that I know. As a secondary producer, they do not produce their own paper, rather buy huge paper rolls top be converted into napkins, face tissues, serviettes, and even toilet rolls.

Anyone in the paper business here?

15 comments:

Kata Tak Nak said...

Hey haven't you heard recycling is the 'in' thing nowadays. Muhammad son of Muhammad has been successfully recycled. I think they did not use too much bleach on him because you could still see the ink mark, or is it they used all the bleach and still could not get rid of the mark?
Stubborn stain on stubborn skin.

Zawi said...

Shah,
What a funny comment from Che'gu. I guess his comment is very relevant on the topic of recycling hehehehe.

Salt & Turmeric said...

in cali, we are charged directly the cost of recycling (crv=cali recycling value). for a case of 24 water bottles, we have to pay 5c each so tht wud be 1.20 for each case. and for a 2liter soda, its 10c each. when we recycle, of course the value is less than tht.

Its hard to go green when their prices are higher than regular items. Why wud i wanna pay $7 for something tht i can get it for $2. So to answer the q, to recycle or not, well, if it saves me money, why not? ;) if it costs me more, kirim salam ajelah.

baez-kun said...

owh i see
ada beberapa teknik recycling ni menyebabkan lebih damajasi (damage) kepada atmosfera lah kiranya

hurm interesting
ada alternatives tak?

btw tanam pokok pastu tebang pastu tanam balek dan tebang adalah satu cara yang bagus kot sebab itulah kehidupan, sentiasa berputar mengikut kitar

Mat Salo said...

Recycling ni will be the wave of future bro. Masalahnya nak tukar kita punya 3rd world mentality. (Including mine)

Back in '99 aku koje kat Jepang. Rig darat so dok kat apartment. Maklum laa tak reti , jadi masukkan plastic bag dalam tong khusus kertas..

Apa lagi the lady next door nampak came out and give me verbal tarbi. Dah lak tak pandai boso Jepang... They take these things VERY SERIOUSLY bro' and we should too..

Or else there's not left we can give to the future generation...

Heh.. Chegu..

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Lol! That's not recycling, that's eradication process! And its not stubborn stain or stubborn skin, its thick skin! But yes, they did not use sufficient bleach for that guy :)

cakapaje said...

Salam Pak Zawi,

Hehe, I guess it is :)

cakapaje said...

Salam Princess,

True, I agree with you. Foremost on anyone's mind is the survival instinct. One can't ask the truly poor not to burn wood for cooking when one charge them a year of their income - if they any - for a liter of oil or gas. But those multimillion and multibillion people would blow their roof should we take away even a measly token of a grand for the purpose of helping people go green. Very unfortunate.

cakapaje said...

Salam baek-kun,

Kerosakan alam semulajadi yang merbahaya bukan sahaja ke atmofera tapi juga kepada bumi. Banyak lagi selain dari kertas. Misalan - seorang sahabat beritahu - diapers buangpakai kini menjadi satu masalah besar kepada negara maju kerana diapers tersebut tidak larut - not envirnment friendly.

Alternatif, terpulang kepada penggunaan dan kepentingan penggunaan perkara - terlalu luas untuk dibincangkan di sini. Dan saya pun bukan orang yang mahir mengenai perkara ini.

Replanting and harvesting merupakan satu tamadun tersendiri yang jauh lebih baik dari slash and burn sekarang. Malangnya, pembalak Malaysia terlalu aktif dgn slash and burn bukan sahaja di Malaysia, tapi di seluruh dunia, termasuk di hutan Finland, mengikut sumber National Geographics.

cakapaje said...

Salam matsalo,

Yup! In fact, it should read as 'now' and not 'future'. If we keep saying the future, my fear is that there will be no future left.

Admittedly, the resetting of our mind and values are not and easy thing to do. But if the authorities concerned do not begin now in earnest, global warming and what not will manifest itself physically in a terrifying manner.

baez-kun said...

owh
tidak terbiodegradasi rupanya
mungkin kerana ia adalah sintentik dan bukan organik barangkali diapers itu (mmg dari plastik pon kan selalu? kurang tahu masih tidak punyai baby). Cara tradisional seperti menggunakan lampin basuh semula adalah lebih bagus

malaysia punyai kawasan hutan simpan yang besar
sekirannya betol2 dibuat kalkulasi replanting n harvesting nescaya mmg berkesan dlm serampang dua mata, dapat hasil, dapat kekalkan environmensi

cakapaje said...

Baez,

Tu sebab la ni, lebih ramai orang - yang mengetahui hal sebenar - bertukar pakai kepada lampin basuh. Lampin disposable mereka masih pakai tapi dalam keadaan tertentu sahaja seperti waktu berjalan jauh.

Tang hutan tu, memang benar bagai dikata. Malangnya, penyerapan teori itu untuk diaplikasikan menjadi masalah apabila ramai 'pembela pembela' ketuanan melayu dan kroni mereka mementingkan wang ringgit semata. Jika tidak silap, perundangan tanam semula sesudah menebang sudah lama wujud.

baez-kun said...

kat msia takde organisasi cam NGO yang menjaga kehutanan (bukan perhilitan) ke?

kempen2 kat msia pon nampak takde je pasal tumbuhan2 (da lama tak tgk tv)

mungkin kerana malaysia tak nampak sgt masalah ni kritikal lantaran daripada pokok yang kelihatan rendang di mana2

cakapaje said...

Baez,

Ada. Kat Malaysia ada Malaysia Nature Society, Sahabat Alam Malaysia (tak pasti related atau tidak ngan MNS), Selangor Nature Watch dan beberapa lagi termasuklah WWF (bukan World Wrestling Federation ye). Malangnya, politik di Malaysia masih di tahap lama di mana kesemua NGO ini tidak dapat bersuara bebas. Malah, ada ahli ahli NGO ini pernah dikasari oleh pihak tertentu. Inilah dia implikasi politik ketuanan melayu yang berbudayakan wang ringgit, sehingga kesemua perkara mesti mengikut telunjuk mereka.

Seandainya politik Malaysia bebas dalam ertikata Demokrasi BerParlimen, insyAllah, Malaysia akan lebih maju lagi. Itu belum lagi kalau kita ikut ajaran Al-Quran dan Sunah Rasulullah s.a.w. mengenai alam sekitar lagi! Bayangkanlah bertapa makmur dan kehadapannya Malaysia ini.

baez-kun said...

well said
maka terus insaf