Sunday, February 10, 2008

Not Quite Wrong...

Another thoughtful email...

Alkisah seorang budak......

Dia selalu tersenyum dekat tabung masjid. Perilaku itu dilihat oleh imam dan imam itu berasa hairan dan curiga.

Suatu hari imam bertanya pada budak tersebut, ''nape ko sonyum kat tabung tu ?"
Budak tu pun jawab, ''Cikgu saya pesan, senyum itu satu sedekah..saya xde duit nak sedekah, jadi senyum jelah kat tabung tu."

Sedekah jugak!

18 comments:

tokasid said...

Shah:

Budak ni faham apa yang guru dia ajarkan cuma tak tahu nak apply kat mana.

Kurang2 memang dia nak sedekah.
Ramai yg dah dewasa nak minat lagi nak sedekah.

cakapaje said...

Wa'alaikumusalam Doc,

Hehe...I totally agree with you.

Satu lagi Doc, ramai orang berada kini lebih suka 'menderma' kepada orang berada sahaja. Misalan, kalau kenduri ke jamuan makan sahaja ke, yang ramai dijemput adalah setaraf dengan dia sahaja.

Dan, mungkin kontroversi sikit nak sebut yang ini: tapi kalau Masjid atau Surau tempat yang berada, tersergam indah dengan pelbagai hiasan atau derma dari orang kawasan itu. Di kampung yang mungkin bersebelahan sahaja, surau di situ seperti diendahkan oleh orang di kawasan orang berada itu.

Namun, bukan semua orang berada seperti.

acciaccatura said...

salam shah,
untumg jugak surau dan masjid tempat berada tu ada yang nak sedeqah. i've seen one surau dikelilingi rumah banglo 2 tingkat, but the surau buruk, lagi kesian!!

Kata Tak Nak said...

Jangan bagi Pak Lah tengok post ni. Nanti dia asyik dok senyum kat tv saja, konon-kononnya dok sedekah kat kita.

Mior Azhar said...

Shah,
Sometimes, simple things are free. Like a smile.

cakapaje said...

Wa'alaikumusalam Accia,

Oh! Tu pun, unfortunately ada. Memang kesian.

cakapaje said...

Salam Cikgu,

Lol! I don't think he and his cronies bother about my itsy bitsy blog! :)

Anyway, la ni pun dia and najib dan asyik tersengih cam kerang busuk je :)

cakapaje said...

Salam Pak Mior,

You read what Cikgu mentioned? La ni ada satu lagi kita takut...tetiba in the guise of promoting Visit Malaysia Year, paklah and khairi impose a tax on non-smilers, and offer huge tax rebates for corporate figure smiles! Naya kita orang kat pertengahan :)

Kerp (Ph.D) said...

hehe...i'm with doc on this.

tapi one case happened kat masjid darul ehsan. a boy, on a pretext of menderma, rupa2nya dia kebas terus peti duit tu. lagi tak senonoh.

hero said...

senyum seindah suria
yang membawa cahaya
senyumlah dari hati
dunia kan berseri

cakapaje said...

Salam kerp,

Hnag on, Masjid Darul Ehsan in Subang Jaya? I think I remember that incident though I was not present then. Tapi yang kes camtu, kita kemirikan saja dia...cruel, cruel.

cakapaje said...

Salam Hero,

Aisehman, nape tak pakai nama blog? Tapi takpa, den rasa den tahu sapa; ahlan wasahlan :)

senyum seindah suria
yang membawa cahaya
senyumlah dari hati
agar menerangi dunia
yang gulita
kepada sesama insan
yang bernama manusia
mungkin sebesar zahrah
sahaja tenaga
namun cukup besar ertinya
hingga terasa diri
duduk di takhta

Roti Kacang Merah said...

this entry and 'kata tak nak' 's comment, i loike! hahaha

cakapaje said...

Salam Lin,

Alhamdulillah. And I'm sure Cikgu too is glad to know you loike his comments :)

Miqdad said...

Here is a quote about a smile :)
A smile costs nothing but gives much. It enriches those who receive without making poorer those who give. It takes but a moment, but the memory of it sometimes lasts forever.

None is so rich or mighty that he cannot get along without it and none is so poor that he cannot be made rich by it. Yet a smile cannot be bought, begged, borrowed, or stolen, for it is something that is of no value to anyone until it is given away.

Some people are too tired to give you a smile. Give them one of yours, as none needs a smile so much as he who has no more to give. ~Author Unknown

cakapaje said...

Salam miqdad,

Hey bro, that's a nice one. I might just put it up somewhere...exactly where, I have no idea yet :) Thanks!

Farina said...

hehe.taking it literally. so funny lah CA.

cakapaje said...

Salam Princess,

It is! Don't let the message take away the humour in it! :)